1. Некоректните търговски практики по време на Черен петък
2. Какво да направим, за да не ни измамят на Черен петък?

Наближава краят на годината, а с него идват и празниците, ръка за ръка с голямата предпразнична треска за подаръци. За пореден път трябва да намерим баланс между желанието ни да накупуваме отдавна мечтани продукти и реалните ни финансови възможности. И ако вече сме натрупали опит в тази насока, все още има нещо, върху което трябва да помислим, а именно – как да пазаруваме по интелигентен начин и как да се предпазим от измами…

Некоректните търговски практики по време на Черен петък

„Черен петък 2019 идва!“, „Само сега“, „Побързайте!“ – истинска истерия се развихря за пореден път в България и завладява малки и големи. Но дали това, което се рекламира като цени и отстъпки отговаря на действителността? Потребителите сме заслепени, обзети сме от мания за пазаруване, обещаните отстъпки достигат до 70%. Всъщност, една от уловките се съдържа в предходното изречение. Какво ще рече до 70%? Това в никакъв случай не означава 70% намаление. Един процент също е до 70 процента, нали? Внимавайте с това, четете малките букви, четете условията. Нерядко ще получите 50% само ако закупите три артикула, но тези 50% върху кой от продуктите се начисляват? Обикновено върху най-евтиния. А това вече не прави 50% от стойността на покупката….

Освен това, някои потребителски организации с основание предупреждават, че е възможно да станем жертва на измама от друг тип. По време на празника на пазаруването, т.нар. Черен петък, се реализират огромни обороти, продажби и печалби. В желанието си за по-големи и по-големи печалби, някои от търговците изкуствено завишават цените на предлаганите стоки непосредствено преди настъпването на черния петък. В последстви, когато заветния ден настъпи, те пускат „намаления“, обявяват „страхотни оферти“ за Черен петък, като завишената предварително цена им позволява да представят намаленията да изглеждат като наистина голяма отстъпка.

Какво да направим, за да не ни измамят на Черен петък?

Ето някои основни правила, които да следвате, за да не ставате жертва на такива недобросъвестни търговски практики. Не се доверявайте сляпо на обявени необичайно големи отстъпки. Проверявайте историята на регистрираната интернет страница, от която възнамерявате да пазарувате. Внимавайте със сайтовете, които се рекламират само чрез Фейсбук. Пазете се от фалшификати – потребителите на онлайн стоки и услуги често купуват без да знаят фалшификати на известни марки на облекла, техника и пр. Ще ги познаете по притеснително ниската цена и по често леко измененото лого.

Фалшивите сайтове са активни само няколко месеца, а престъпните намерения на собствениците се реализират веднага след като натрупат достатъчно поръчки. Тогава поддръжката на сайтовете спира, а потребителите напразно очакват своите поръчки. Червената лампа трябва да ви „светва“ особено когато забележите срок на доставка по-дълъг от 30 дни. Тогава най-вероятно става дума за измама.За да не останете излъгани в очакванията си и за да не се разочаровате преди празниците, най-добре се доверявайте само на известните и утвърдени физически и онлайн магазини. Пазаруването онлайн винаги е било по-удобно и по-бързо. Има добре изградени сайтове, които имат за цел да събират на едно място оферти и брошури, като идеята е по този начин да улеснят потребителите. Такъв сайт например е Broshurko, където събраните и организирани по категории намаления и оферти за Черен петък правят пазаруването удоволствие, а вие може да се отпуснете и да избирате на спокойствие без никакви притеснения.

Как да пазаруваме разумно по време на Черен петък 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Post navigation