Традиционно Черният петък (Black Friday) се организира в края на ноември, петъка след Деня на благодарността. Въпреки че в България не празнуваме Деня на благодарността, ние не правим изключение в „празнуването“ на Черен Петък.

В исторически план черният петък може да бъде издирен като термин и свързан със срив на фондовата борса от преди около 150 години, но в днешно време понятието се отнася предимно за един ден, изпълнен със специални промоции и оферти, подаръци и настроение. Шопинг модата, свързана с този празник, навлезе при нас преди може би около 7 години, като към настоящия момент едва ли имаме сънародник, който да не знае какво се случва по време на Черния петък. И така, Черен петък е ден, в който голям брой магазини и търговски вериги пускат множество стоки със значителен процент намаление. Всъщност намаленията в много случаи са толкова големи, че потребители и клиенти очакват с нетърпение магазините да отворят врати в петък сутринта или просто чакат пред компютрите си още от четвъртък вечерта, за да не изпуснат дългоочакваните оферти.

Как се възприема Черен петък у нас?

Всъщност събитието Черен Петък в последните години се превръща почти изцяло във виртуално преживяване, тъй като пазаруването онлайн е значително по-удобно, бързо и лесно. Но все пак гледки с огромни опашки пред вратите или на касите и препълнени магазини са нещо обичайно за Черен Петък. От този ден нататък започва началото на Коледния пазар и голямото предпразнично пазаруване. По принцип всеки от онлайн и физическите магазини определя кога да пусне разпродажбите и колко време да продължат те. Често така-нареченият Черен петък продължава и през целия уикенд след петъка, а нерядко – през цялата следваща седмица. Събитието носи голяма радост на всички потребители, но разбира се и на всички търговци. Оборотите са огромни, организацията е трескава, настроението е на макс. Единствено за куриерите може би моментът не е от най-любимите… Както и да е, все пак това, което се случва, е факт и едва ли има потребител, който да не очаква Черен Петък 2023 с нетърпение.

Кога да очакваме Черен петък 2023?

Може би си задавате въпроса кога е черен петък 2023, защото не Ви се иска да го изтървете? И съвсем основателно, защото този ден може да Ви донесе големи ползи! Повлияни от американския Black Friday, потребителите от цял свят планират да пазаруват необходимите стоки през предстоящия Черен петък 2023, който ще стартира от полунощ на 24 ноември. Този празвик, празнуван в петъка след Деня на благодарността, е свързан предимно с голямото разнообразие на стоки по магазините, които се предлагат с намаление, вариращо между 20% и 70%. Американците се възползват от тези намаления, за да закупят подаръци на любимите хора за коледните празници, а денят наричат черен, заради невероятните задръствания, предизвиквани от купувачите.

В България редица супермаркети и онлайн магазини се подготвят да предложат неустоими намаления за Black Friday 2023 в цените на продукти от най-различни категории, като техника, лаптопи, телефони, дрехи, обувки, мебели, козметика, детски стоки и т.н. Сред тях са Технополис, Хиполенд, Техномаркет, Emag, Avon, Зора, JYSK и др. Много от тях ще предпочетат да предоставят на клиентите седмични намаления около датата 24 ноември, затова следете техните актуални оферти и се възползвайте от тях навреме. Интересът на българските потребители към тези стоки е изключително голям, поради което промоционалните продукти се изчерпват много бързо. Не изпускайте нито едно обявено намаление, като следите офертите, предоставени в сайта на Broshurko.bg.

Обикновено, една или две седмици, дори месец преди началото на разпродажбите, най-големите и утвърдени магазини и търговски вериги стартират рекламни кампании по радио, телевизия, чрез брошури и медии – с цел популяризиране на предстоящата кампания. Тази година, разбира се, няма да има изключения. Очакват се страхотни оферти и намаления, така че всеки, който има намерение да се подготви предварително с подаръци за предстоящите празници в края на годината, ще може да се включи подобаващо в предстоящата кампания. 

3 често-срещани грешки, които да не допускате

Много потребители правят следните три грешки и преживяват разочарование по време на Черен петък. Не е нужно да повтаряте техния опит. Достатъчно е само да знаете кои са те и да ги избягвате.

Грешка 1: Ще изчакам до датата на Черен петък

Ако чакате до 25-ти ноември, за да си съставите планове кое да закупите, ще бъдете разочаровани, тъй като количествата с намаление са силно ограничени и се изчерпват буквално за секунди. Нали не искате като отворите сайта на желания продавач и стигайки до офертите, на всяка от тях да пише „изчерпано“?

Грешка №2: На момента ще реша какво да купя

Ако не сте си съставили предварителен план, няма да имате време да решавате какво да купувате. Черен петък в България е толкова популярен, че продуктите буквално биват разграбвани още в самото начало на обявяването на намаленията. Ако искате да се възползвате от тях, не просто трябва да съставите предварителен списък с желаните продукти, но и да дежурите в ранните часове на деня за стартирането на намаленията, когато все още има наличности.

Грешка №3: Продуктите ми са запазени в пазарската кошница

Няма как да запазите продуктите в пазарската кошница по време на Черен петък и да продължите да пазарувате спокойно, тъй като тези продукти веднага се разграбват от потребители, които ги заплащат на момента. Ако искате продуктите ви наистина да са „запазени“, ги заплатете още при поставянето им в пазарската кошница и тогава те ще станат ваши и никой няма да ви ги отмъкне „под носа“.

Внимавайте – често най-атрактивните предложения привличат огромен брой клиенти и продуктите се изчерпват за броени минути. Предварителните рекламни кампании обикновено загатват какви ще са най-изгодните предложения, затова е добре да се приготвите предварително със своя избор. Така няма да съжалявате, че сте изпуснали някое изгодно предложение, а до следващия Черен петък ще трябва да чакате още една цяла година!

Идва Черен петък 2023! Но какво всъщност е това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Post navigation