1. Статистически проучвания за Черен петък
2. Кои са най-търсените стоки на Черен петък?
3. Онлайн или пазаруване на място??

Знаете ли, че денят на голямото пазаруване в края на ноември често формира над 1/5 част от годишните обороти на търговците? Е, това е факт. За първи път Черен петък у нас се празнува преди 6 години. Оттогава насам интересът към този своеобразен празник нараства неимоверно. Всяка година се чупят нови и нови рекорди на реализираните обороти и печалби, нови стотици хиляди разпродадени продукти, стотици хиляди доволни клиенти. Тази прогресия до голяма степен се дължи на популяризирането на кампанията посредством различни канали – реклами по медиите, радио, телевизия, брошури, разговори между приятели, в дома, в офиса, в градския транспорт. Общо взето, шопинг манията поетапно завладява всички, навсякъде.

Статистически проучвания за Черен петък

Според последни проучвания, средностатистическият българин е готов да похарчи сума, равняваща се на половината от месечния му доход, по време на разпродажбите. А популярността на Черния петък нараства постоянно от година на година. Статистически изследвания, проведени сред хиляди души показват, че през изминалата година малко по-малко от половината население е участвало в разпродажбите. Процентът нараства с всяка изминала година, така че не без основание през 2019-та бихме могли да очакваме близо половината население да се включи в събитието.

Кои са най-търсените стоки на Черен петък?

Традиционно най-търсени по време на Черен петък са продуктите от категориите черна и бяла техника, малки и големи електроуреди, мобилни телефони, таблети, лаптопи, на второ място – дрехи и обувки и на трето – играчки. Проучванията сред търговците след края на кампанията през изминалата година показват, че тогава най-търсените стоки са били от категорията „Дрехи“, следвани от „Електроника“ и „Обувки“. Най-добре представилите се по отношение на предлагани отстъпки и привлечени клиенти са големите магазини за електроника и черна и бяла техника – Техномаркет, Технополис и румънският онлайн гигант еМАГ. Както и предходни години, така и по време на Черен петък 2019 отново от тези магазини може да очаквате най-големите изненади и най-добрите оферти. Доколкото е известно към момента, потребителите могат да очакват до 80% намаление на подбрани продукти от категория електроника и до 60% при смартфоните. Разбира се, отстъпките ще бъдат различни за различните марки, продукти, категории.

Онлайн или пазаруване на място?

Проучванията от миналата година показват още, че близо 30% от купувачите са се доверили на онлайн поръчките. Предимствата на този начин на пазаруване  са безспорни – бързо, лесно и удобно пазаруване, обикновено по-ниски цени в сравнение с физическите магазини, както и възможност за връщане на стоката в 14 дневен срок след покупката. Добре е да знаете, че ако се наложи да върнете стока, закупена онлайн, по закон търговецът е длъжен да ви върне парите в срок от 14 дни. Но нека не мислим толкова отрано за връщане на стоки, по скоро нека се съсредоточим върху това, което мечтаем да си купим, както и с какво да зарадваме нашите близки и приятели.

Как премина Черен петък миналата година и какво беше най-изгодно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Post navigation